Mögel i vindsutrymmen blir allt vanligare i Sverige och orsakerna kan vara många.
Ett exempel kan nämnas att våra hus idag har mer värmeisolering mellan boningsdelen och vindsutrymmet än förr. Detta hindrar värme från att stiga upp till vinden, som då blir kallare och relativt sett fuktigare. Det kan också bero på ett förändrat klimat i byggnaden för att man byter uppvärmningssystem.
- Håll utrymmet torrt! Ett torrare klimat skapar mindre risk för mögel eller hussvamp.
- Installera helst inte en utsugsfläkt eftersom den kan skapa ett undertryck och suga upp fuktig inomhusluft från boningsdelen till vindsutrymmet.
- Om man väljer att installera en avfuktare skall man se till att täta vinden så att inte utomhusluft läcker in.
- Avfuktaren bör också vara utrustad med en hygrostat. Hygrostaten startar avfuktaren när luftfuktigheten blir för hög, samt stänger av den när fuktigheten sjunkit till önskad nivå, vilket sparar på energiåtgången.
DST rekommenderar att man kontaktar en fackman/entrepenör för besiktning av vinden!
Mögel och svamp behöver fukt. När luftfuktigheten ligger över ca 75% kan tillväxt ske. Utomhus går luftfuktigheten ofta över 70%, och inne i en krypgrund är fuktigheten högre än så en stor del av året. Det innebär att mögel kan växa och bli ett stort problem med tiden.
Ritningen visar hur en installation av en luftavfuktare i ett vindsutrymme kan se ut.
En DST-avfuktare av typ DC-10 är installerad mot väggen. Spirokanaler sprider torrluften jämnt i vindsutrymmet. En hygrostat kopplad till avfuktaren är inställt på önskat RF-värde. Avfuktaren är utrustad med en sladdlös logger med varningslampa. Loggern sitter väl synlig inne i huset och larmar om den relativa fuktigheten på vinden blir för hög, samt slår av och på avfuktaren efter behov, vilket spar energi.